وضعیت مالی و اقتصادی ایران در دوره رضاشاه

وضعیت مالی و اقتصادی ایران در دوره رضاشاه

وضعیت مالی و اقتصادی ایران در دوره رضاشاه

وضعیت: ناموجود
پدیدآورنده: شهرام غلامی

وضعیت مالی و اقتصادی ایران در دوره رضاشاه

مجموعه گزارشات

آرتور سی میلسپو، ای. آر. لینگمن و س. سیموندز

ترجمه شهرام غلامی

ناشر: نشر تاریخ ایران

چاپ دوم 1396

300 صفحه

شابک: 9-00-8687-600-978

 

کتاب " وضعیت مالی و اقتصادی ایران در دوره رضاشاه" مجموعه گزارشاتی از آرتور سی میلسپو، ای. آرلینگمن و س. سیموندز و ترجمه شهرام غلامی برای بار دوم توسط انتشارات نشر تاریخ ایران منتشر شده است.
مطالعه تاریخ معاصر ایران بدون شناخت وضعیت اقتصادی و مالی و بررسی علل و عوامل تغییر آن بسیار ناقص خواهد بود. اما تاکنون نه پژوهش درخور توجهی در این خصوص صورت گرفته و نه منابع تاریخ اقتصادی ایران آنگونه که باید، به درستی مورد شناسایی قرار گرفته است. به همین دلیل بیشتر مباحث پیرامون مسائل سیاسی – اجتماعی ایران در رشته های مختلف علوم انسانی به خصوص تاریخ و علوم سیاسی، تکراری است و ساحتی تک بعدی دارند. گذشته از این، اساسا وجود گرایش تاریخ اقتصادی و شناسایی آنها نه تنها در تغییر نگرش در مطالعات علوم انسانی معاصر موثر خواهد بود، بلکه در ایجاد زمینه ای برای توجه نشان دادن به مطالعات تاریخ اقتصادی اهمیت خواهد داشت.
منابعی که تاکنون در زمینه تاریخ اقتصادی ایران نوشته یا ترجمه شده اند انگشت شمارند و حتی در قیاس با سایر کشورهای خاورمیانه، مانند ترکیه، عراق و مصر، تحقیقات کمتری در زمینه تاریخ اقتصادی ایران به زبان های خارجی منتشر شده است. در میان منابع باارزشی که در این خصوص تاکنون منتشر شده می توان به «تاریخ اقتصادی ایران دوره قاجار» اثر چارلز عیسوی اشاره کرد که توسط آقای یعقوب آژند به فارسی ترجمه شده است. آثار ویلم فلور در مورد «وضعیت مالی ایران از صفوی تا پایان قاجار» و «کشاورزی ایران دوره قاجار» هنوز به فارسی ترجمه نشده که البته کتاب اخیر هم اکنون توسط مترجم این اثر در دست ترجمه قرار گرفته و به زودی منتشر خواهد شد. کتاب «سیاست تجاری ایران دوره صفویه» نوشته رودی متی و کتاب «تاریخ پولی ایران از صفویه تا پایان قاجار» از همین مولف با همکاری ویلم فلور، درباره مسائل پولی و مالی اقتصاد ایران از جمله آثار ارزشمندی هستند که تاکنون ترجمه نشده است. از احمد سیف نیز چندین مقاله به زبان انگلیسی درباره اقتصاد ایران دوره قاجار منتشر شده و دو کتاب درباره همین زمینه از وی، به فارسی برگردانده شده است. علاوه بر این در دوره رضاشاه پایان نامه های باارزشی درباره اقتصاد و مالیه ایران توسط ایرانی ها به زبان های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی نوشته شده که تاکنون به فارسی ترجمه نشده اند. از این نمونه می توان به نوشته های افرادی چون مصطفی فاتح، کریم سنجابی، شمس الدین جزایری، مشرف الدوله نفیسی، و .. نام برد. این منابع را اکنون می توان در ردیف منابع تاریخ اقتصادی ایران نام برد.
کتاب حاضر ترجمه گزارش مستقلی از ارتور میلسپو، رئیس کل مالیه ایران در سال 1305 و سه گزارش دیگر از بخش بازرگانی سفارت انگلستان در ایران است که در سال های 1304 تا 1306، سال 1308 و سال 1314 توسط اداره بازرگانی ماورای بحار در لندن نتشر شده است. علی رغم کوشش های بسیار، سایر گزارش های منتشر شده توسط اداره بازرگانی ماورای بحار برای این دوره مهم یافت نشد.
در این گزارش ها جزئیاتی درباره وضعیت راه ها، قیمت کالاهای وارداتی، وضعیت مالیه، تراز بازرگانی ایران و برنامه ریزی های اقتصادی و مشکلات آن وجود دارد. دقت در این مجموعه ها و مطالعه تاریخ اقتصادی برای پژوهشگران تاریخ و علوم اجتماعی این مزیت را دارد که شناخت بهتری از تحولات ایران معاصر فراهم می کند و اهمیت آن برای پژوهشگران و برنامه ریزان اقتصادی حداقل این است که باعث می شود تا از تکرار اقدامات اقتصادیی که قبلا بارها آزموده شده و نادرستی آنها به اثبات رسیده، جلوگیری شود.
 

دسته بندی محصولات
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×