اسب در آذربایجان باستان

اسب در آذربایجان باستان

اسب در آذربایجان باستان

وضعیت: ناموجود
پدیدآورنده: رحیم بقال اصغری

اسب در آذربایجان باستان

رحیم بقال اصغری

ناشر: انتشارات بهاردخت

چاپ اول 1398

102 صفحه

شابک: 1-23-6431-622-978

 

در این کتاب «اسب» به عنوان مظهر و روح آمیخته با فرهنگ ترکان مورد بررسی علمی قرار می گیرد.
اسب به عنوان یک ابزار پراحساس هزاران سال در کنار آذربایجانیان همراه بوده است. ترکان روی اسب تاخته و از مرزهای خود دفاع کرده اند. اسب فراتر از یک حیوان به عنوان همراه در جنگها و نبردها و شکارها در کنار آذربایجانیان بوده است. مهارت در سوارکاری و استعداد در پرورش اسب موجب شده ترکان از این حیوان به عنوان یکی از مولفه های برتر صادرات در اقتصاد استفاده کنند.
اگر به تاریخ اهلی شدن حیوانات توجه کنیم به نظر می رسد خوک اولین حیوانی بود که توسط آذربایجانیان اهلی شده است. در زبان سومری به خدای شبانان و رمه ها «دموزی» می گویند و در زبان ترکی به خوک «دوموز» می گویند. آنچه در زبان یونانی « تموز» گفته می شود و به فصل رویش گیاهان مربوط است به آزاد شدن این خدا از زیرزمین ارتباط دارد که موجب شکوفایی درختان و زاد ولد حیوانات می گردد.
بعدها با شروع دوره کشاورزی متوجه گاوها و بز و گوسفندان و اسب و الاغ شدند که به مزارع آنها آسیب می رساندند. در این موقع بود که آنها را جز برخی حیوانات مشابه چون آهو و گوزن اهلی کرده اما آهو و گوزن و گراز را به خاطر طبیعت آنها نتوانست اهلی کند. اسب به دلیل سرعت بالا و قدرت و نیروی بالای خود توجه انسان را به خود جلب کرده است. آذربایجانیها طبق منابعی که در این کتاب مورد اشاره واقع شده اولین مردمی بوده اند که اسب را اهلی کردند و از دوره نوسنگی توانسته بودند بر اسب سوار شوند. به صورت علمی نیز با توجه به آزمایشات اخیر نژاد اطراف خزر در آذربایجان اولین اسب و پدر اسب های جهان شناخته شده است.
آذربایجانیان باستان از اسب بارکشی نمی کردند و آن را مذموم می پنداشتند بلکه در جنگلها و شکار از اسب استفاده می نمودند. شاید به همین دلیل ارتباطات سومر و آذربایجان نه از طریق خاک که از راه رودها بود. 
برای آذربایجانیها اسب چنان مقدس شد که در بسیاری از مهرها و کاج ها مشاهده می کنیم این اسب بالدار نقش شده است. اسب تک شاخ بالدار به سرعت در میان اقوام همگون چون هیتی ها و میتانی ها و همسایگان دشمن چون آشوریها نیز تقلید گردید و بعد به نقاط دیگر جهان گسترش یافت.
 

دسته بندی محصولات
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×