ضروب امثال ترکیه

ضروب امثال ترکیه

ضروب امثال ترکیه

وضعیت: ناموجود
پدیدآورنده: حسین محمدزاده صدیق

ضروب امثال ترکیه

(از مولفی ناشناخته - سده ی یازدهم)

مقدمه، بررسی و تحقیق: دکتر ح.م.صدیق / منیژه شیرمحمدی

ناشر: انتشارات تکدرخت

چاپ اول 1388

246 صفحه

شابک: 4-35-5559-600-978

 

ضرب المثل چیست؟
کلمه ی مرکب «ضرب المثل» در معنای مثل آوردن در میان کلام، مثل زدن و نیز به عنوان اسم در معنای «مثل» است یعنی «گفتاری کوتاه و شایع، و معمولا در قالب بیانی کلیشه ای و بیان کننده ی حالتی نمادین، با معنای عمیق و اندرزگونه، و دارای مصادیق متعدد که موضوع یا روی داد مورد مجادله و بحث را به آن تشبیه می کنند.»
به نقل از کشاف اصطلاحات الفنون در باب معنی مثل آورده است: « سخن سایر فاشی الاستعمال که در مضرب و مورد خود مثل شده یا شود. و مراد از مورد، آن حالت اصلی است که از آن سخن اراده می گردد.»
ما گوییم ضرب المثل یا آتالار سؤزو، در ترکی آذری یک یا دو جمله ی کوتاه با کلماتی گزینش شده، موزون و هم آهنگ است که با یک بار شنیدن در خاطر نقش می بندد و حاوی آموزه ای اخلاقی یا اجتماعی عمیقی است و گستره ی معنایی وسیعی دارد.
به دیگر سخن، از ویژگی های آن ایجاز است که معنای بیشتری را در لفظ اندک می گنجاند.
بدین گونه باید گفت که هر ضرب المثل زاییده ی اندیشه و دانش توده های مردم است که به لحاظ شکلی و معنایی، زیبایی نهان دارد و آمال، آرزوها، غم ها و شادی های عموم در آن ها تبلور می یابد. برخورد با عوامل و رخدادهای طبیعی، حوادث و خیزاب های اجتماعی و مبارزه ی بی امان در طبیعت و اجتماعی خاستگاه اصلی و اساسی ضرب المثل ها هستند.
اگر بگوییم که ضرب المثل جمله یا جملاتی فصیح، دارای آرایه های ادبی روشن و در عین فصاحت بسیار ساده و لطیف و خالی از تکلف است، بی راه نرفته ایم.
 

دسته بندی محصولات
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×