دیوان اشعار فارسی حکیم سید ابوالقاسم نباتی

دیوان اشعار فارسی حکیم سید ابوالقاسم نباتی

دیوان اشعار فارسی حکیم سید ابوالقاسم نباتی

وضعیت: ناموجود
پدیدآورنده: حسین محمدزاده صدیق

دیوان اشعار فارسی حکیم سید ابوالقاسم نباتی

مقدمه، تصحیح و تحشیه: دکتر حسین محمد زاده صدیق
چاپ اول 1392
 300 صفحه
ناشر: نشر اختر
شابک: 8-420-517-964-978
 
درباره ی زندگی، اندیشه ها و آثار حکیم سید ابوالقاسم نباتی، ظاهرا نخستین بار محمد کاظم اسرار تبریزی (1265-حدود 1315 هــ.) در دو کتاب بهجت الشعرا و منظرالاولیا فی قبور عرفا سخن گفته است. پس از شیخ آغا بزرگ تهرانی در الذریعه و مجمد علی تربیت در دانشمندان آذربایجان آگاهی هایی درباره ی وی داده اند. مرحوم فریدون کؤچرلی هم از نخستین کسانی است که پیرامون عقاید و خصائل وی بحث کرده است. بعدها مرحوم مدرس تبریزی در ریحانه الادب، عزیز دولت آبادی در سخنوران آذربایجان، محمد دیهیم در تذکره ی شعرای آذربایجان، ابن یوسف شیرازی در فهرست نسخ خطی مجلس شورای اسلامی و علی اکبر دهخدا در لغت نامه گفته های انان را تکرار کرده اند. در راه تدوین آثار وی، عبدالعلی نصفت (شائق) فیض الله قاسم زاده، میر ابولفضل حسینی (حسرت) و میرعلی منافی خسروشاهی زحمت کشیده اند و دیدگاه های خود را درباره ی زندگی و آثار او بیان داشته اند.
نباتی متخلص به خان چوپان، که تذکره نگاران به سبب وجود مضامین فلسفی و رمز و راز عارفانه در اشعارش، او را درویش مسلک و صوفی مشرب قلمداد کرده اند، به تبلیغ آرمان های آئینی خود می پرداخت.
پژوهندگان معدود زندگی نباتی او را سرگردان میان مذاهب و طرایق صوفیان پنداشته اند. غافل از اینکه نباتی نیز همچون سلف خود نسیمی، در تمام طول عمر، فداکارانه از ایده های وحدت وجودی دفاع می کرد و مبلغ فلسفه و جهان بینی اسلامی آن بود و در زمان خود تا مقام قطب نعمت اللهی ارتقا یافت. کلام های مقدس او را که به زبانی ساده، شیوا و روان و همه فهم در قالب های هجایی سروده هنوز هم دراویش در محافل دینی خود با شور و جذبه ی خاص مذهبی ترنم می کنند.
نباتی در این اشعار، انسان را هم نفس خداوند کائنات می پندارد و خود را «سر هویدا» می داند و انسان را به جستجوی نیکبختی و سعادت و سرور در این جهان فرامی خواند.
نیمی بیش تر از اشعارش حاوی چشم اندازهایی از طبیعت زیبای آذربایجان و تعریف زیبارخان و وصف حیات ساده ی ایلاتی است.
در میان معاصرانش هیچ کدام به اندازه ی او مفتون دامن سرسبز طبیعت نبوده است. 
همه ی قوشما، گرایلی و تجنیسات سیال و روانش را این محتوی شکل می بخشد و تاثیر مستقیم خلاقیت ادبی و واقف در آن به طور بارز و مشخص مشهود است.
نباتی نیز مانند واقف از امکانات نامحدود زبان ترکی آذربایجانی سود می جوید و تشبیهات و تعبیرات دلنشینی از محاورات مردمی برمی گزیند و وارد زبان رسمی و کتبی می کند.
از این رو بیشتر اشعار نباتی شکل ترانه های فولکلوریک به خود گرفته است. مثلا معروف است که ترانه ی مشهور «خان چوپان» در اصل از نباتی است که پس از تسلط روسیه بر قفقاز، از ییلاق کردن به آن سوی ارس بازمانده و اندوه خود را بر آ ریخته است.
نباتی با تاثیرپذیری و (نه تقلید) از واقف، جنبش شعر مکتب واقف را در ایران شکل بخشید و مضامین وصف طبیعت و زندگی عشایری را بر آن افزود و ادبیات آذربایجان را در مسیر واقع گرایی، متکامل و پایدارتر انداخت و توجه شاعران بعدی را به این مکتب خود جلب کرد. 
 
 
 
دسته بندی محصولات
مقالات مرتبط با محصول
مقاله مرتبط با این محصول وجود ندارد.
مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×